Aihearkisto: Työmarkkinat | Tööturg

Suomi imee kansanterveytensä Virosta?

”Hieno yliopistollinen sairaala verrattuna Itä-Virumaan keskussairaalaan. Aion pysyä Suomessa koko työurani. Perhe viihtyy ja lapsille on paremmat opiskelumahdollisuudet.”

Näin totesi Kohtla-Järveltä Kuopioon siirtynyt 35-vuotias sairaanhoitaja Savon Sanomille viikko sitten.

Virossa koulutetut lääkärit ja sairaanhoitajat ovat Suomen julkisen terveydenhuollon patenttiratkaisu henkilöstöpulaan. He ovat koulutettuja, suostuvaisia muuttamaan ja kielikynnyskin madaltuu nopeasti. Kehu käy eikä komplikaatioita mietitä. Ne podetaankin Virossa.
Lue loppuun

Keskmine palk on üle keskmise ainult Harjumaal

Eesti rahandusministeerium avaldas hiljuti prognoosi, mille kohaselt Eesti keskmine palk kerkib üle 1000 euro aastal 2015. Kommentaarides ilmnes kahtlusi, kuid tegelikult Tallinnas ollakse juba lähedal prognoosile.

Eestis on 15 maakonda, kuid ainult Harjumaal keskmine palk ületab terve riigi oma. Lisaks tuleb märkida, et keskmine palk on ainult aritmeetiline keskmine: täistööajaga töö eest makstud palkade summa jagatud vastava palgasaajate arvuga. Lue loppuun

Keskipalkka ylittyy vain Tallinnan ympäristössä

Viron valtiovarainministeriö julkaisi äskettäin ennusteen, jonka mukaan Viron keskipalkka ylittäisi tuhat euroa vuonna 2015. Kommenteissa ilmeni epäilys, mutta tosiasiassa Tallinnassa ollaan jo lähellä ennustettua.

Virossa on 15 maakuntaa, mutta vain Harjumaalla keskipalkka ylittää koko maan keskipalkan. Lisäksi on huomattava, että keskipalkka ei ole yleisin palkka, vaan aritmeettinen keskiarvo. Se on täysiaikaisesta työstä maksettujen palkkojen summa jaettuna vastaavalla palkansaajien määrällä. Lue loppuun