Aihearkisto: Yhteiskunta | Ühiskond

Viron venäjänkieliset: Emme tarvitse ulkopuolista suojelua

Virossa pysyvästi asuvat venäjänkieliset kansalaisaktivistit ovat julkaisseet avoimen kannanoton Memorandum 14, jossa he tuomitsevat ulkopuolisen puuttumisen maan sisäasioihin.

PetisioonMe allekirjoittaneet Viron asukkaat – niin Viron kuin muiden maiden kansalaiset ja kansalaisuudettomat pysyvät asukkaat – seuraamme syvästi huolestuneina Ukrainan tapahtumia.

Täyttä vastuullisuutta tuntien toteamme, että haluamme ratkaista kaikkia Viron yhteiskunnan ongelmia yhdessä Viron tasavallan laillisen esivallan edustajien kanssa. Me emme tarvitse ulkopuolista suojelua. Me pidämme asiattomana ulkomaiden sekaantumista Viron sisäpolitiikkaan.
Lue loppuun

Tutkimus: Virolaisperheillä halua sulautua nopeasti suomalaiseen yhteiskuntaan

 Tallinna sadamItä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan venäjänkieliset maahanmuuttajat pitävät kulttuurinsa ja äidinkielen säilymistä lapsillaan tärkeämpänä kuin virolaisperheet.

Ylen radiouutiset esitteli yhteiskuntapolitiikan professori Laura Assmuthin ryhmän tuloksia keskiviikkoaamuna. Tutkituissa venäläisperheissä haluttiin, että lapsi oppii hyvin venäjää ja tuntee venäläisen kulttuurin saavutukset.

Virolaisperheissä ilmeni sen sijaan halua sulautua nopeasti ja perusteellisesti suomalaiseen yhteiskuntaan. Perheet saattoivat myös painottaa enemmän suomen kielen oppimista kuin äidinkielen ylläpitämistä. Tutkijat ovat huolissaan viron kielen jäämisestä vain arkikieleksi, joka ei enää avaa kahden kulttuurin hallitsemisen tarjoamia mahdollisuuksia.

Lasten käsitykset identiteetistään saattoivat olla vanhemmille yllättäviä. Venäläislapset pitivät koulusta ja olivat varmoja halustaan jäädä Suomeen. Kymmenvuotias viroa kotona puhuva lapsi taas sanoi olevansa enemmän suomalainen kuin virolainen.

Kuuntele: Yle radiouutiset 20.11.2013

Viron kuntauudistus – ennen, nyt ja tulevaisuudessa

”Ilmeisesti me jollain tavoin sitä uudistusta teemme”, totesi viime kuussa pääministeri Andrus Ansip. Hänet on tähän asti tunnettu niuvasta tai vähintään varauksellisesta suhtautumisesta kuntauudistukseen.

Myös Suomen hallitus väläytteli alkumetreillään kuntakartan piirtämistä uusiksi. Suomessa puhutaan hienosti palvelurakenteista ja väestön vanhenemisen haasteesta, Virossa yksinkertaisemmin hallinnonuudistuksesta. Lue loppuun