Aihearkisto: Matkailu | Turism

Millainen Kalma rikasti Tallinnaa helmikuussa 1929?

Kalma saun 1929Suomalaismatkailijat ovat jo tavanomaisia vieraita Tallinnan Kalamajan kaupunginosan yleisen saunan, Kalman lauteilla. Se tunnetaan oudosta nimestään, kuumista löylyistään ja valtavasta puulämmitteisestä kiukaastaan.

Kalma avattiin 28. helmikuuta 1929, mutta ei aivan sellaisena ”aitona ja alkuperäisenä” kuin me sen tänään tunnemme. Näin avajaisista kertoi Vaba Maa kaksi päivää aiemmin:

TALLINNA RIKASTUU UUDELLA SAUNALLA
”Kalma”-saunan avajaiset torstaina
Rakennus maksoi 150 000 kruunua Lue loppuun

Vapauden vapuista Suomenlahden metropoliin (2006)

Suomeen matkustavien määrä viisinkertaistui kesäkuussa 1927”Viisumivapaus viisinkertaisti Suomen-matkat.” Uutislaina palauttaa mieleen 20 vuotta sitten päättyneen Suomen ja Viron viisumirumban. Tosiasiassa sanomalehti Kajan uutinen on 70 vuotta vanhempi. Viisumeista oli luovuttu 1. kesäkuuta 1927 ja Suomen-matkoille oli lehden mukaan myönnetty kuukaudessa 254 passia vakiintuneen 40–50 passin sijaan.

Eesti Vabariigi viisa Soome välispassisViisumivapaus kumottiin 1. maaliskuuta 1940, vasta talvisodan viime päivinä. Viron miehitys päättyi elokuussa 1991, mutta maidemme viisumiton normaalitila odotutti vielä lähes kuusi vuotta. Viisumeista päästiin eroon 1. toukokuuta 1997 – vappuna, johon on osunut pari muutakin kehitysaskelta maidemme keskinäisessä vapaudessa. Kymmenen vuotta myöhemmin luotailin näiden vaikutuksia The Baltic Guiden kolumnissa (9/2006): Lue loppuun

Brand Vironia 2020 – Virumaa turismibrändiks?

Via VironiaTervitus tulevikust kogu Virumaale! Meil on rõõm anda esimene ülevaade ülevirumaalise disainitöörühma kaheaastasest, sisukast tööst tänasel kenal ja meeldejääval 2020. aasta iseseisvuspäeval.

Meile antud ülesanne oli luua Virumaast omapärane ja teistest turismipiirkondadest – Eestis ja naabermaades – selgesti eristuv kohabränd. Ülesande keskseks ajendiks olid haldusreform ja ajaloolise Virumaa maakonna kiire sulandumine tervikuks. Lue loppuun

Löylymiehen opas Tallinnan yleisiin saunoihin

Löylymiehen ensivierailu yleiseen saunaan Tallinnassa maksoi 20 kopeekkaa. Sauna palveli kerrostalossa vastapäätä Inturistin Tallinn-hotellia. Paikalla ei ollut nimeä, mutta iäkkäämpi herrasmies kertoi lauteilla, kuinka hän oli kylpenyt tässä Saarmannin saunassa  1920-luvulla. Itsenäisyyden myötä saunatalo on sittemmin jalostettu asunnoiksi ja hotellitiloiksi.
Tervetuloa saunaan, hyvä ystävä!
Kun punalippu nousi vuonna 1940 Pitkän Hermannin torniin, Tallinnassa lämpeni 18 yleistä saunaa. Nõmme oli vielä myös oma parin saunan kaupunkinsa.

Kun lippu laski, saunoja oli kolmetoista, joista yksi oli Maardussa ja kaksi Nõmmella. Näistä lämpenevät yhä Maardun sauna sekä jo ensimmäisen itsenäisyyden nähneet Kalman, Rauan ja Tarton maantien saunat.

Löylymies esittelee seuraavassa lyhyesti ja kevyesti Tallinnan nykyiset kuusi yleistä saunaa. Saunoja on toki myös hotelleissa, uimahalleissa, kylpylöissä ja useissa ravintoloissakin. Nämä kuusi ovat aidosti yleisiä ja mutkattomia kaupunkisaunoja. Kaupan päälle tulee vielä Maardun sauna, juuriltaan tallinnalainen.
Lue loppuun

Mietteitä Narvan maineenrakentajille (2005)

Tämä mielipidekirjoitukseni ilmestyi kymmenen vuotta sitten Itä-Virumaan maakuntalehdessä Põhjarannik. Toimituksessa otsikoksi muuttui ”Itä-Virumaata kannattaisi myydä Narvanmaana”. Mikseipä niinkin, mutta varsinaisesti ajatuksissani oli maakunnan koilliskulman eli Narvan seudun huonomaineisuus. Vaikka suunta on jo parempaan, jostain syystä Suomenkin lehdistö yhä etsii Krimiä ja Donetskia Narvasta. – Käännös on osin soviteltu suomalaiselle lukijalle.

Narva jõeorg 16.09.2005Jos tuotteella on huono maine, sitä ei osteta. Jos ihmisellä on huono maine, häntä ei palkata töihin. Puuttuu uskottavuus. Samoin jokaisella paikkakunnalla on maine, joka vaikuttaa sen kehitysmahdollisuuksiin. Se on hyvä tai huono, mutta aina olemassa.

Maineesta puhuttaessa on olennaista oivaltaa omien asukkaiden tärkeys. Ovatko he ylpeitä kotipaikastaan? Ovatko he sen lähettiläitä, missä liikkuvatkin ja mihin sattuvatkin?
Lue loppuun

Mõtteid Narva(maa) mainekujundusest (2005)

See arvamuslugu ilmus täpselt kümme aastat tagasi Ida-Virumaa maakonnalehes Põhjarannik. Toimetuses sai pealkirjaks ”Ida-Virumaad tasub müüa kui Narvamaad”. Miks ka mitte, aga ennekõike oli ajendiks maakonna idaosa ehk Narva piirkonna kehv maine. Võib-olla mainekujunduses on tehtud edusamme, aga – miks tahavad ajakirjanikud ikka veel otsida Donbassi Narvast?

Narva jõeorg 16.09.2005Kui tootel on halb maine, siis seda ei osteta. Kui inimesel on halb maine, siis puudub tema suhtes usaldus ja teda ei võeta sellepärast näiteks tööle. Samamoodi mõjutab iga linna või piirkonna maine tema arenguvõimalusi.

Paikkonna mainekujunduses on oluliseks sihtrühmaks tema enda elanikud. Kas nad on uhked oma kodukoha üle? Kas nad on selle saadikud maailma mis tahes punktis?
Lue loppuun

”Tallinnaan tänä vuonna vain 60 000 suomalaista (1985)”

Tasan 30 vuotta sitten, tammikuussa 1985, suomalaiset matkatoimistot saivat karmaisevan viestin. Niiden Tallinnan-matkojen koko vuoden kiintiö puolitettiin 60 000 matkaan.

Eesti Päevaleht 23.01.1985Kiintiön puolitusta selitettiin matkailun monipuolistamisella. Tallinnaa haluttiin esitellä myös muiden maiden kuin Suomen kansalaisille. Etenkin näiden toistuvat matkat koettiin kielteisinä.

Jälkiviisaasti selitys ei tunnu mitenkään oudolta. Kansainvälistä vetovoimaa ja uusia markkina-alueita haluavat myös nykyiset matkailun kehittäjät.
Lue loppuun

Virolaisuuden moninaiset juuret Helsingin Hietaniemessä

Fabian SteinheilHelsingin Hietaniemen luterilainen hautausmaa vihittiin käyttöön lokakuussa 1829, ja jo tuosta hetkestä alkavat sen liittymäkohdat Viron historiaan.

Vihkiäisiin osallistui nimittäin myös entinen kenraalikuvernööri, Haapsalussa syntynyt Fabian Steinheil puolisoineen. Natalia-rouva toivoi tulevansa haudatuksi sille kauniille paikalle, jolla he seisoivat. Kreivitär kuoli jo joulukuussa ja hänen toiveensa toteutui.
Lue loppuun

M/S Georg Ots elää Baarimiehen muistoissa

Uutiset kertovat matkustajalaiva Georg Otsin siirtyneen Kiinassa ajasta teräksen kiertokulkuun. Näin alusta muisteli Baarimies opaskirjassaan kesällä 2011.

Georg Ots”Uusi matkustajalaiva oli yksi lukuisista olympiaregatan (1980) lahjoista Tallinnalle. Sitä edelsi Leningradin telakan rakentama Tallinn-laiva. Se oli profiililtaan kaunis, kuten 1960-luvulla oli vielä tapana. Neuvostoliiton puolalaisilta tilaama laivaseitsikko, johon Georg Ots kuului, muistutti rungoltaan silitysrautaa, mutta se oli tiloiltaan ja tekniikaltaan jo toista universumia.
Lue loppuun