M/S Georg Ots elää Baarimiehen muistoissa

Uutiset kertovat matkustajalaiva Georg Otsin siirtyneen Kiinassa ajasta teräksen kiertokulkuun. Näin alusta muisteli Baarimies opaskirjassaan kesällä 2011.

Georg Ots”Uusi matkustajalaiva oli yksi lukuisista olympiaregatan (1980) lahjoista Tallinnalle. Sitä edelsi Leningradin telakan rakentama Tallinn-laiva. Se oli profiililtaan kaunis, kuten 1960-luvulla oli vielä tapana. Neuvostoliiton puolalaisilta tilaama laivaseitsikko, johon Georg Ots kuului, muistutti rungoltaan silitysrautaa, mutta se oli tiloiltaan ja tekniikaltaan jo toista universumia.

Merilaivaston ministeriö omisti puolattaret miehille: Simonov, Šolohov, Šostakovitš, Suslov, Tolstoi ja Tšernenko. Olympialaivalle oli päätetty suoda virolainen nimi. Vaihtoehtoina olivat shakkimestari Paul Keres ja laulumestari Georg Ots. Virolaisille molemmat olivat mitä elävintä historiaa, sillä kumpikin oli kuollut vain viisi vuotta aiemmin. Moskovalle Georg Ots oli tutumpi, kuten suomalaisillekin.

Georg Otsin kansikarttaPuolalainen krouvi A-luokan valikoimalla

Kahta alinta kantta yhdisti tummanruskealla puulla sisustettu krouvi. Ovenpielessä luki puolaksi Karczma, mutta esitteissä nimenä oli Rummu Jüri. Se oli olutpaikka ainakin ulkonaisesti. Baarimies sattui kysymään, mitä olutta hänen lasissaan on. ”Aata”, kuului epäröivä vastaus.

Krouvi oli toki laivan viihtyisin tila, joka sai väistyä autokannen tieltä vuonna 1993. Ots rekisteröitiin Kyprokselle ja Suomen Vientiluotto rahoitti remontin.

Nykyisestä Tallinnan satamasta ei ollut tuolloin tietoakaan. Matkustajat laskeutuivat laivasta portaita laiturille ja terminaali oli yksikerroksinen. Matkailu ei kehity, jos sille on esteitä. Viisumien ohella aisoissa pitivät hotellikiintiöt ja Otsin aikataulu.

Saisiko olla Tallinnan pe–su vai ma–to?

Alkuaikoina alus suuntasi Helsinkiin vain torstaina ja sunnuntaina sekä palasi seuraavana aamuna takaisin. Tallinnan-matkoja myytiin yleensä kolmeksi päiväksi viikonloppuna (pe–su) tai neljäksi arkena (ma–to) – ja sääntönä täysihoidolla hotellissa. Keskikesällä liikenne oli tiiviimpää, mutta vastavuoroisesti alus piti tammikuussa usean viikon huoltotauon.

Georg Otsin aikataulu 1988Kiusoista ja kitkoista huolimatta Georg Otsilla tehtiin jo alkuaikoina yli 300 000 matkaa vuodessa. Tosin nykyisellä laivastolla sama määrä kertyy parissa viikossa. Helsingin–Tallinnan liikenteen tuorein matkustajaennätys on heinäkuulta 2011, jolloin tehtiin yli 900 000 matkaa.

Georg Otsin tähtihetki koitti lokakuussa 1986, kun se ilman ennakkovaroitusta lähetettiin Mihail Gorbatšovin asuntolaivaksi Reykjavikiin. Baarimiehelle tarjottiin ensin bussimatkaa Leningradin kautta, mutta sitten Viron merilaivasto vuokrasi tuuraajaksi 60-metrisen Kristina Brahen. Uusi tähtihetki Georg Otsille koittaa syksyllä 2012. Sitä trimmataan parhaillaan Vladivostokissa hotellilaivaksi talousjärjestö APECin huippukokoukseen.”

M/S Georg Ots 1980–2014. Lepää raudassa!

Georg Ots maalaus


8.10.2016

Maardu – oppaissa unohdettu Tallinnan tytärkaupunki

Pronssimies kohottaa rakastettuaan lammella, jonka keskellä suihkulähteen pisarat taittuvat sateenkaareksi. Rannalla kukka-asetelmia, ympäristötaidetta…