Huvimatka historiaan Hietaniemessä

Viron kielen sana ”huvi” tarkoittaa mielenkiintoa ja ”huvitav” kiinnostavaa. Nämä sanat sopivat kuvaamaan 185-vuotiasta Hietaniemen hautausmaata, jossa historian harrastaja samoilee kuin autonomisen ja itsenäisen Suomen ”teemapuistossa”.

Ehkä yllättävästi hautausmaan kujilla kietoutuvat runsaana Viron ja Suomen yhteiset kohtalot. Kävelykierros Hietaniemessä on huvimatka, kaikin merkityksin.

Fabian tuli kylpyläkaupunki Haapsalusta

Tiesitkö, että Fabianinkatu on nimetty Haapsalun seudulla syntyneen miehen mukaan? Baltian­saksalaisen kenraalikuvernöörin Fabian Steinheilin graniittinen obeliski nousee samalla paikalla, jossa hänen kerrotaan seisseen puolisoineen uuden hautausmaan vihkiäisissä lokakuussa 1829.

Näköetäisyydelle on haudattu yhteisen hymnimme säveltäjä Fredrik Pacius. Kivenheiton päähän on haudattu suomalaisuusmies Yrjö Sakari Yrjö-Koskinen. Hänen on kerrottu lähettäneen Paciuksen nuotit ystävälleen Johann Voldemar Jannsenille, Viron ensimmäisten laulujuhlien järjestäjälle. Aivan näin ei välttämättä tapahtunut, mutta joka tapauksessa säveltä tapailtiin vuonna 1867, kun Yrjö-Koskinen ja kielimies Julius Krohn vierailivat Jannsenin perheessä. Krohn jätti tällöin myös Maamme-laulun tuoreet suomalaiset sanat perheen tyttärelle Lydialle (Koidula).

Sankarivainaja, josta tuli USA:n presidentin autokuljettaja

Hietaniemessä lepää useita Viron vapaudenristin ritareita. Valtaosa heistä on saanut kunniamerkin ansioista Viron vapaussodassa vuonna 1919. Vastaavasti sankarihaudoissa lepää kahdeksan jatkosodan JR47:ssä palvelutta virolaista vapaaehtoista. Myöhemmin Suomen-pojat haudattiin Malmille.

Omiin kirjallisiin mittoihin nousee Albert Penttilä, joka ehti Viron vapaussotaan ja sankarina maan lehtien palstoillekin ennen varsinaisia joukkoja. Sittemmin hänet julistettiin erehdyksessä kuolleeksi. Suomen Kuvalehti julkaisi artikkelin ”Virossa kaatuneen 16-vuotiaan jääkärikapteeni Albert Penttilän muistolle”.Vainaja ehti vielä Meksikon armeijaan, Franklin D. Rooseveltin autonkuljettajaksi ja talvisotaan.

Huvimatkalle jalan tai verkossa

Hietaniemessä risteää luonnollisesti politikka, tiede ja kulttuuri. Hautausmaalla lepää esimerkiksi kuusi entistä Tarton yliopiston professoria. Yhdyslenkit löytyvät myös talouteen ja urheiluun. Unohtamatta vaikkapa Esko Kivikoskea, jonka tietomittelöitä Hardi Tiiduksen kanssa jännitettiin 1960-luvulla.

Antoisaa huvimatkaa! Virtuaalisesti voit tehdä sen myös verkossa, kun avaat tästä 205 kuvan sarjan hautausmaan suomalais-virolasista yhteyksistä. Voit vapaasti imuroida tiedoston myös matkaan. Lyhyet selitteet ovat viroksi, mutta tuskin kynnykseksi. Hautojen sijainnit selviävät alakulmasta (kortteli–rivi–hauta).

Ensijulkaisu Uuden Suomen Vapaavuorossa 3.10.2014


205 hautaa Viron ja Suomen yhteisestä historiasta Hietaniemen hautausmaalla16.9.2019

Kuvaretki Suomen ja Viron historiaan Hietaniemessä

Suomen ja Viron historiat limittyvät Hietaniemen hautausmaiden oppaassa. Ensimmäisessä, vuoden 2010 julkaisussa esiteltiin 75 hautaa, josta määrä on noussut jo 240:een. Klikkaa kierrokselle!


10.6.2013

Helsinki on virolainen | Eesti kultuurirajad Helsingis

Sinimustavalkoisen Helsingin matkailukartta. Suunnista Suomen historiaan virolaisin silmin! | Sinimustvalge Helsingi turismikaart. Teejuht eestluse ajalukku Soome pealinna tänavatel…


Lisätietoa | Lisainfo: