Suomalaisten lomailu Virossa hiipui toista kesää

Viron hotellit ja muut majoitusliikkeet menettivät merkittävästi suomalaisia asiakkaita jo toista kesää peräkkäin, osoittaa Viron tilastokeskuksen perjantaina päivittämä majoitustilasto. Yöpymisten määrä laski kuluvan vuoden kolmena kesäkuukautena yhteensä 9,8 prosenttia verrattuna edelliskesään. Kokonaispudotus kahdessa kesässä on 16,2 prosenttia ja 107 817 majoitusvuorokautta.1

Viime kesänä laskua oli kaikissa suomalaisten vanhoissa suosikkikohteissa. Näin myös Tartossa, jossa edellinen kesä 2017 oli kuitenkin poikkeuksellisen menestyksekäs. Vuoteen 2016 verrattuna Suomesta saapuvien asiakkaiden yöpymiset yliopistokaupungissa ovat lisääntyneet lähes 17 prosentilla.

Tallinnassa pudotusta on ollut kahdessa kesässä 22,4 prosenttia, mitä tosin osin selittää kysynnän siirtyminen kaupungin ympäryskuntiin, kuten Viimsin kylpylöihin. Senkin huomioon ottaen koko Harjumaan maakunta on menettänyt viidenneksen majoitusvuorokausistaan: 19,8 prosenttia.

Haapsalu menettänyt neljänneksen suomalaisista

Pärnun kylpyläkaupunki on perinteisesti suomalaisten toiseksi suurin suosikkikohde Virossa. Viime kesänä Suomesta saapuneet asiakkaat yöpyivät siellä yli 25 000 vuorokautta vähemmän kuin kesällä 2016. Saarenmaalla vastaava pudotus oli yli 6000 vuorokautta ja 16,9 prosenttia. Näitä hälyttävämpi kehitys lienee kuitenkin Haapsalun kylpylöissä ja koko Läänemaan maakunnassa, joka on kahdessa kesässä menettänyt suhteellisesti eniten suomalaisten majoitusvuorokausia – yli neljänneksen.

Kokonaisuutena majoitustilasto osoittaa Viron kesämatkailun vuosittaista kasvua. Viime kesänä Viron majoitusliikkeissä yövyttiin 59 032 vuorokautta ja 2,5 prosenttia enemmän kuin kaksi kesää aiemmin. Suomalaisia korvaavaa kasvua on tuonut varsinkin kotimaan matkailu: lisäystä 49 621 vuorokautta ja 5,7 prosenttia. Kasvua on peräisin myös Venäjältä sekä sitäkin enemmän Finnairin Kaakkois-Aasian lennoilta, jotka ovat siivittäneet maahan uusia asiakasryhmiä – tosin valtaosin vain Tallinnaan.


Majoitustilasto laskee perinteisissä majoitusliikkeissä yöpyneitä, Suomessa asuvia matkailijoita eikä se siten anna kokonaiskuvaa suomalaisten Viron-matkoista. Sen ulkopuolelle jäävät kaikki laivamatkat, joissa ei yövytä maissa. Suomalaisilla on Virossa myös yhä enemmän loma-asuntoja, joita annetaan tuttavienkin käyttöön. Toisaalta suosiota kasvattavat myös Airbnb ja muut tilastojen ulkopuolelle toistaiseksi jääneet vuokrausmuodot. Toki nämä ovat tarjolla muidenkin maiden lomailijoille.

Suomessa asuvien Virossa viettämää aikaa kartoittaa myös Viron Pankin matkailutilasto, joka seuraa suomalaisten matkapuhelinoperaattorien SIM-korttien yhteyspäiviä Viron puhelinverkoissa.2 3


28.5.2019

Kun matkailu Viroon laskee, kuka sen oikein laskee?

”Viro ei enää kiinnosta suomalaisia”, kaikuu Suomenlahden molemmilla rannoilla. Matkailun kokonaisvolyymi ei silti kiinnostuksen puutetta osoita. Mitä asioita erilaiset tilastot tosiasiassa mittaavat Viron-matkojen suosiosta?


Suomessa asuvien majoitusvuorokaudet Virossa kesäkuukausina 2016–2018

Suomessa asuvien majoitusvuorokaudet Virossa kesäkuukausina 2016–2018

Suomessa asuvien kesän majoitusvuorokaudet Virossa maakunnittain 2016–2018

Kesäkuukausien majoitusvuorokaudet Virossa asuinmaittain 2016–2018

Lisätietoa | Lisainfo

Lähteet | Allikad

  1. Statistical Database, TR131: Accommodated Tourists and Nights Spent by County and Country of Residence (months), Eesti Statistika
  2. Inbound travel, International travel statistics, Eesti Pank
  3. Methodology for the compilation of international travel statistics, Eesti Pank