Raitiolinja Lasnamäelle vaaliaseena Tallinnassa

Lasnamäen raitiolinjan pysäkkiRaitiotiet ovat nousseet vaaliaseeksi Tallinnassa. Vt. kaupunginjohtaja ja keskustan ehdokas Taavi Aas avasi peräkkäisinä päivinä raitiotiet lentokentälle ja Kopliin – kiireellä ja ehkä puolivalmiinakin. Aasin juhlaa varjostivat demarit, jotka vaativat vieressä jättijulisteen kera raitiolinjaa Lasnamäelle.

Ratikkaa on odoteltu Lasnamäellä 1980-luvulta lähtien. Pääväylän keskellä on ammoinen raitiotien perusta ja silloilta laskeutuu portaita sen varteen. Sosiaalidemokraatit eivät tempullaan ideaa elvyttäneet, vaan siitä ovat ehtineet puhua Tallinnan oppositiopoliitikot laidasta laitaan.

Kuntavaalien 120 000 asukkaan avainalue

Lasnamäellä asuu lähes 120 000 tallinnalaista, enemmän kuin joka neljäs. Se on asukasluvultaan Tallinnan suurin ja nopeimmin kasvava kaupunginosa. Vaalimatemaatikko ymmärtää hyvin sen avainaseman. Vaaleissa Lasnamäe on ollut perinteisesti keskustan vahvinta tukialuetta. Edgar Savisaaren johdolla kaupunki on tähän asti osannut puhutella sen venäjänkielistä väestöä.

Kaupunginjohtajana Savisaarta sijaistava Taavi Aas totesi toukokuussa – ehkä ajattelemattomasti – ettei Lasnamäelle tarvita raitiolinjaa. Hänen mielestään bussiyhteydet ovat riittävän hyvät. Lisäksi tarvittaisiin yhdysliikennettä, jolloin liikennevälineen vaihto on hänestä epämukavaa.

Edgar Savisaaren lupaus vaalipiirilleen

Savisaar pyrkii lokakuussa takaisin Tallinnan johtoon, mutta omalta listaltaan. Voittaessaan hän lupaa rakennuttaa raitiolinjan Lasnamäelle, omaan vaalipiiriinsä. Kiinnostavaa on nähdä, missä määrin kaupungin nykyjohto, jonka Savisaar on itse koonnut, uskaltaa yhä luvata päinvastaista.

Lasnamäen raitiolinjan idea juontaa vähintäänkin vuoteen 1983. Silloinen ministerineuvosto hyväksyi esityksen rakentaa Lasnamäelle kaksi pikaraitiotietä, joiden piti valmistua vuosituhannen vaihteeseen mennessä. Ensimmäisen A-linjan piti kulkea nykyistä Laagnantietä, silloista Lokakuun prospektia. Yleisimmin tallinnalaiset kutsuvat tätä alkupäästään 6 metriä syvää kaivantoa ”Kanaaliksi”.

Rinnakkainen B-linja piti avata toiselle samansuuntaiselle pääväylälle, Rauhantielle, joka jäi kokonaan rakentamatta. Siitä muistuttaa enää hylätty, jättimäinen ”siltarumpu” Lasnamäen itäpäässä. Sen sijaan Laagnantiellä huomaa helposti, että se on suunniteltu raitioliikenteelle. Useilta silloilta laskeutuu tien keskialueelle jykeviä betoniportaita, jotka eivät toistaiseksi vie minnekään.


Pikaraitiotiesuunnitelma vuonna 1983:  A-, B- ja C-linja

Tallinnan pikaraitioteiden suunitelma 1983