Trump nimesi virolaissyntyisen lähettilään Tallinnaan

Admiral Edward Masso, U.S. ambassador to EstoniaPresidentti Donald Trump esittää Yhdysvaltain uudeksi Tallinnan-suurlähettilääksi virolaissyntyistä Edward ”Sonny” Massoa.

Masso on syntynyt Kalifornian San Clementessä ja opiskellut Missisippin yliopistossa. Hän jäi laivastosta eläkkeelle kontra-amiraalina 32 palvelusvuoden jälkeen vuonna 2009.

Virolaisiin sukulaisiin kuuluu merimuseon tutkija Vello Mäss, joka kertoi Viron television haastattelussa tämän sukujuurista. Hänen setänsä ja amiraali Masson isoisä oli taitelija Eduard Mässo, jonka pojan sotavuodet veivät Amerikkaan. Sukulaisensa Vello Mäss kertoo tavanneensa silmästä silmään vuonna 1998, kun tämä vieraili  sukunsa 300-vuotisjuhlissa Peipsijärven rannalla.

Edeltäjänä Miliza Korjuksen tytär

Yhdysvallat on aiemminkin nimittänyt Tallinnaan virolaisperäisen lähettilään. Vuosina 1998–2001 tehtävässä palvellut Melissa Wells saapui jopa syntymäkaupunkiinsa. Hänen äitinsä oli vaikkapa Lauantain toivotuista levyistä muistettu koloratuurisopraano Miliza Korjus. Hänen ”Waruminsa” on ikiaikaisia radiosuosikkeja, jollaisena se kuullaan myös Edvin Laineen ”Tuntemattomassa”.

Edward Masson nimityksen vahvistaa Yhdysvaltain senaatti. Syntyperän sijasta huomio kiinnittynee hänen taustaansa korkeana sotilashenkilönä ja sen viestiin Naton itärajalla. Samoin ruodittaneen Masson yhteistyötä presidentti Trumpin neuvonantajana tunnetun Steve Bannonin kanssa.

Tällä hetkellä Yhdysvaltoja edustaa Virossa presidentti Obaman nimittämä James D. Melville Jr. Toisin kuin monessa muussa maassa hän säilytti uradiplomaattina asemansa presidentti Trumpin vannoessa virkavalassa. Helsingin-lähettiläs sen sijaan lennätettiin heti kotiin eikä uutta ole saapunut.

Täydennys 29.5.2018: Trump peruutti Masson ehdokkuuden toukokuun lopussa 2018.


Lisätietoa:


Kentmanni 20, osoite kuin lähihistorian katsaus

Yhdysvaltain suurlähetystö, TallinnaKentmanni 20, Yhdysvaltain suurlähetystön rakennus lienee Tallinnan turvatuimpia. Näin varsinkin vuoden 2001 syyskuun 11. päivän iskujen jälkeen, jolloin  katu katkaistiin liikenteeltä.

Agronomi Alfred Kalmun rakennuttama talo valmistui huhtikuussa 1930. Vuokralaisina hänellä olivat Puolan, Ruotsin ja Yhdysvaltain lähetystöt. Sanassa tulee olla tarkka, koska tuolloin Virossa, kuten Suomessakaan ei ollut yhtään suurlähetystöä. Niiden aika koitti vasta YK:n laajentuessa.

Rakennuksen terastirappaus ja eräät ehosteet ovat peräisin 1970-luvulta, jolloin talo kunnostettiin kommunistisen nuorisoliiton (Komsomol) keskuskomitean palatsiksi. Osoite oli tuolloin Kreuksi 20, sillä katu oli nimetty nuorkommunistien marttyyrin Jaan Kreuksin (1891–1923) mukaan.

Miehityksen aattona katu kantoi hetken Konstantin Pätsin nimeä, saksalaiset taas omistivat sen Hermann Göringille. Kentmannin nimi palautettiin Laulavassa vallankumouksessa 1990.

Yhdysvaltain lähetystö 1936

Yhdysvaltain lähetystön henkilökunta Kentmanni 20:n edustalla n. 1936. – Eesti Filmiarhiiv