Yleisradio kansainvälistyi pääsiäisyönä – yhteislähetys Tallinnasta jo 87 vuotta sitten

Yleisradion ensimmäinen kansainvälinen yhteislähetys 30.3.1929Sanomalehti Waba Maa uutisoi 30.3.1929: ”Suomen yleisradion asemat lähettävät lauantai-iltana kuulijoilleen Tallinnan Kristuksen kirkastumisen kirkon jumalanpalveluksen, joka alkaa kello puoli kaksitoista illalla. Radiointi toteutetaan Tallinnasta kaapeliteitse. Tähän asti tehdyt kokeet ovat osoittaneet, että lähetysyhteys Tallinnasta Helsinkiin muodostuu täysin ilman sivuääniä.”

Luterilaiset radiojumalanpalvelukset Suomen yleisradio oli aloittanut kolme ja puoli vuotta aiemmin. Radiointia toivottiin myös ortodoksisen kirkkokunnan puolelta, mutta toiveen täyttämistä viivytti ortodoksikirkkojen puuttuva kaapelointi.

Radio palveli Viron ortodokseja alusta alkaen

Viron yleisradio eli Raadio Ringhääling sen sijaan veti heti johtonsa Tallinnan Kristuksen kirkastumisen kirkkoon ja palveli ortodokseja alusta alkaen. Pääsiäisajan jumalanpalveluksia radioitiin tästä vanhankaupungin kirkosta ensi kerran jo huhtikuussa 1927. Ehkä yllättäen sieltä lähetettiin myös Suomen yleisradion ensimmäinen ortodoksinen radiojumalanpalvelus 30. maaliskuuta 1929.

Pääsiäisyön jumalanpalvelus oli 87 vuotta sitten Suomen yleisradiotoiminnalle sekä tekninen että kansainvälinen harppaus, mutta sellaisena lähes unohdettu. Edes aikalaiset eivät yhteislähetystä hehkuttaneet. Uusi Suomi unohti sen jopa radion ohjelmatiedoista.

Pieni naapurivisa

Naapurivisa sen sijaan muistetaan yhä hyvin ensimmäisenä Suomen ja Viron televisioiden yhteislähetyksenä. Niinpä sopii kysyä, mikä oli uuraauurtaneen radiolähetyksen kieli?

Veljelliset tietäjämestarit Hardi Tiidus ja Esko Kivikoski olisivat vastanneet kuin kaupan hyllyltä. Miljonäärivisailijat tarvinnevat vaihtoehtonsa:

  1. viro
  2. suomi
  3. englanti
  4. kirkkoslaavi?

Oikea vastaus


Lisätietoa: