
Turistibussit hotelli Virun edustalla 12.7.1977. Kuva Valdur-Peeter Vähi. EFA.412.0.279580. Rahvusarhiiv
Viru-hotelli on vaihtanut Bogart-baarin nimen Valuuttabaariksi. Sen kunniaksi muistuma kevättalveen 1986, jolloin alkuperäinen pikkubaari oli avoinna jopa aamuneljään. Valtion turvallisuuskomitea, jonka tunnemme lyhenteellä KGB, lähetti tällöin ikivihannan viestin puoluesatraappi Karl Vainolle:
”Viron SNT:ssä vierailee vuosittain keskimäärin satatuhatta kapitalistisen maan kansalaista, joista valtaosan muodostavat suomalaiset. Viimeisten viidentoista vuoden kuluessa tasavallassa on vieraillut lähes miljoona Suomen kansalaista.
Tämän tulvan analyysi osoittaa, että lähimpinä 5–6 vuotena se on muodostunut kahdelta kolmasosaltaan henkilöistä, jotka ovat jo aiemmin vierailleet tasavallassa.
Tämän kategorian ulkomaalaisten toistuville matkoille ei ole enää luonteenomaista halu oppia tuntemaan maata, mitä osoittaa joukoittainen Inturistin ohjelmien välttely. Matkoja tehdään henkilökohtaista hyötyä tavoitellen, mm. huvittelutarkoituksessa.
Suomalaismatkailijoiden keskuudessa on viime aikoina levinnyt käsitys, että he olisivat jotenkin erityisasemassa, koska tuottavat valtiolle suurta tuloa.”
Ei ole midagi uut päikese all.
”Tallinnaan tänä vuonna vain 60 000 suomalaista”
Tammikuussa 1985 suomalaiset matkatoimistot saivat karmaisevan viestin. Alkavan vuoden Tallinnan-matkojen hotellikiintiö puolitettiin. Tätä selitettiin matkailun monipuolistamisella. ”Tallinnaa haluttiin esitellä myös muiden maiden kuin Suomen kansalaisille…”
Lähteitä ja lisätietoa | Allikad ja lisainfo
- Indrek Jürjo, Soome turistid Tallinnas Gorbatšovi kuiva seaduse aastail. Tuna 4/2002
- Oliver Pagel, Tulus äri Moskvale: valuuta teenimine Soome välisturismilt Eesti NSV-s aastatel 1965–1980. Ajalooline Ajakiri – The Estonian Historical Journal 1-2/2015