Viron venäjänkieliset:
Emme tarvitse ulkopuolista suojelua

Virossa pysyvästi asuvat venäjänkieliset kansalaisaktivistit ovat julkaisseet avoimen kannanoton Memorandum 14, jossa he tuomitsevat ulkopuolisen puuttumisen maan sisäasioihin.

PetisioonMe allekirjoittaneet Viron asukkaat – niin Viron kuin muiden maiden kansalaiset ja kansalaisuudettomat pysyvät asukkaat – seuraamme syvästi huolestuneina Ukrainan tapahtumia.

Täyttä vastuullisuutta tuntien toteamme, että haluamme ratkaista kaikkia Viron yhteiskunnan ongelmia yhdessä Viron tasavallan laillisen esivallan edustajien kanssa. Me emme tarvitse ulkopuolista suojelua. Me pidämme asiattomana ulkomaiden sekaantumista Viron sisäpolitiikkaan.

Emme tue separististisia pyrkimyksiä tai julistuksia, joita tehdään venäjänkielisen yhteisön nimissä. Kaikki yhteiskunnan kehittämisen kysymykset, mukaan lukien koulutus-, kieli- ja kansalaisuuspolitiikka, tulee ratkaista valtioillisen itsemääräämisen periaatteella.

Äidienkielestä ja kansalaisuudesta riippumatta valtaosa täällä asuvista venäläisistä pitää Viroa kotimaanaan. Vaikka olisimme eri puolilla ideologista barrikadia, pidämme yhteisenä velvollisuutenamme sanoa: kotimme on itsenäinen ja vapaa Viro!

Kannanoton venäjänkielinen alkuperäisteksti: Memorandum 14