Siihen aikaan kun Tallinnassa vielä ennen­kuulumattomasti saunottiin…

Uudisleht 12.10.1928

Uudisleht muisteli 21.10.1928 saunomista puolen vuosisadan takaisessa pääkaupungissa:

”Suorastaan ennenkuulumaton tilanne vallitsi vanhan Tallinnan saunoissa. Niitäkin oli koko joukko. Kuuluisin oli Polkovoin sauna, sen jälkeen Peetrin sauna, joka sijaitsi nykyisen saapastehdas Unionin [eli Maakri-kadun Kommunaarin] paikalla, Antsun sauna ja Subben sauna. Kaikissa mainituissa saunoissa miehet ja naiset peseytyivät sekaisin.

Vaikka muodollisesti oli kaksi saunaa, ne oli yhdistetty oven kautta toisiinsa, eikä kululle miesten puolelta naisten puolelle ollut mitään kieltoa. Poikkeus oli vain Narvan maantiellä sijainnut Holostovin sauna, jossa molemmille oli omat peseytymis- ja pukeutumistilat.

Vanhan Tallinnan saunat eivät olleet nykyaikaisten kylpylöiden kaltaisia vain ”yhteiskylvyn” osalta, vaan niissä oli vielä yhtä ja toista, joka välillä unohtui, mutta on jälleen käytännössä. Jokaisessa saunassa oli joko puusta tai kivestä rakennettu jonkinlainen nykyisten altaiden tapainen, jossa miehet ja pikkupojat uivat saunan jälkeen.

Parturit eivät puuttuneet yhdestäkään saunasta, vaikkakin viranomaisten toimesta heidät myöhemmin kiellettiin. Mutta ne, joita jokaisessa saunassa piti perinteisesti oleman, heitä olivat kupparieukot. Kuppaus maksoi viisi kopeekkaa sarvea kohti. Viimeinen näistä kuppareista, joku vanha nainen, työskenteli vielä pari vuotta sitten Polkovoissa.”

Polgu saun 1940Mainitun viimeisen kupparieukon aikaan alkuperäisen puisen Polkovoin sijalla oli kivitalo 1910-luvulta. Nykytallinnalaiset muistavat sen Lennukin saunana. Siellä saunoi kumppaneineen myös Valdur Tamming ja perusti Viron Saunaklubin.

Sauna suljettiin Viron uuden itsenäisyyden myötä, mutta talo on yhä paikallaan.

Katuosuus on kantanut nimiä Regiment Strasse, Polkovoi uulits, Polgu tänav, Lennuki tänav ja Mardi tänav, Ensimmäiset nimet viittasivat venäläiseen jalkaväkirykmenttiin (polk), jota sauna palveli kaupunkilaisten ohella. Juhkentalin alueella on pitkä sotilashistoria: Kazanin kirkko on alkuaan varuskuntakirkko. Peetrin ja Subben tapaan Polkovoi lämpeni Härjapeanjoen varrella. Edellinen sijaitsi jokea myötäilleen Maakrin laidalla, Subbe niillä main, missä ratikat ylittävät Gonsiori-kadun. Tallinnan teollisen historian valtimosuoni viemäröitiin 1930-luvulla.


8.10.2016

Löylymiehen opas Tallinnan yleisiin saunoihin

Tallinnan kuusi yleistä saunaa lyhyesti ja kevyesti. Sauna saa toki muuallakin, mutta nämä ovat aidosti yleisiä ja mutkattomia kaupunkisaunoja. Kaupan päälle vielä Maardun sauna, juuriltaan tallinnalainen…


Lähteitä ja lisätietoa | Allikad ja lisainfo