Siihen aikaan kun Kalamaja saunalla rikastui

Kalma saun 1929Suomalaismatkailijat ovat jo tavanomaisia vieraita Tallinnan Kalamajan kaupunginosan yleisen saunan, Kalman lauteilla. Se tunnetaan oudosta nimestään, kuumista löylyistään ja valtavasta puulämmitteisestä kiukaastaan.

Kalma avattiin 28. helmikuuta 1929, mutta ei aivan sellaisena ”aitona ja alkuperäisenä” kuin me sen tänään tunnemme. Näin avajaisista kertoi Vaba Maa kaksi päivää aiemmin:

Tallinna rikastuu uudella saunalla

”Kalma”-saunan avajaiset torstaina
Rakennus maksoi 150 000 kruunua

”Oletettavasti torstaina [Paul] Vinter avaa Kalamaja-kadulla uuden saunan, joka kantaa Kalma saunan nimeä, lyhennettä Kalamajasta. Rakennustyöt aloitettiin 4. kesäkuuta viime vuonna ja mallikelpoisesti sisustetun rakennuksen ovet ovat jo nyt avattavissa.

Rakennus on kokonaan kivestä eikä sitä ulkoa katsoen uskoisi saunaksi, vaan luulisi, että se on elokuvateatteri tai pienempi teatteri. Talo on jyhkeä ja siinä on pylväät.  Ulko-ovet vievät laajaan aulaan, jossa on lippukassa ja päällysvaatteiden säilytys. Niitä ei ole lupa viedä sisätiloihin, sillä kaappiin paneminen voisi vaurioittaa vaatteita ja tuoda kylmää muassaan.

Kalma kuulutus 1929Portaat ja ovet vievät useisiin huoneisiin. Alakerran odotustilojen kautta pääsee miesten saunoihin, jotka on jaettu kahteen luokkaan – hinnaltaan 60 ja 35 senttiä. Kaapit on viilutettu ja niissä on alas laskeutuvat ovet. Suuret pesutilat on varustettu neljällä parillisella hanalla ja yhtä monella suihkulla. Hanoja täällä pitäisi oleman neljäkymmentä ja lämpöä lauteilla 60 astetta [tarkoittanee sentään Réaumurin asteikolla eli 75 °C].

Ikkunat ovat korkealla, jotta vältytään kylmältä vedolta. Seinät ja lattiat on laatoitettu, mikä yksinään on maksanut 15 000 kruunua. Lauteet ovat myös kivestä, jotta tilat voidaan pitää terveydenhuollollisesti kunnossa. Tällaisen kivisen lauteen päälle levitetään Japanin ruohosta valmistettu matto [arvatenkin bambumatto], jollaisia on välittömästi käsillä. Ne ovat hyvin ohuita ja kuumalla vedellä jokaisen käyttäjän helposti huuhdeltavissa.

Toisen kerrokseen vievät kahdet leveät portaat. Vasemmalla puolella sijaitsee kaksi tuntisaunaa [tuntihinnoiteltua tilaussaunaa] ja kolme kylpyhuonetta sekä parturi. Näiden keskellä on leveä käytävä, joka on samalla ajateltu odotustilaksi. Oikealla puolella toisessa kerroksessa on naisten sauna, torstaisin hinnaltaan 50 senttiä, perjantaisin ja lauantaisin 35 senttiä.

Kalma saun 26.4.2017Päällysvaatteet otetaan vastaan ilman lisämaksua. Juoma­rahan vastaanottaminen on palvelusväeltä kielletty eikä sitä tule heille tarjotakaan. Tuntisaunoihin ja kylpyhuoneisiin menijöiden ei tarvitse jättää päällysvaatteitaan.

Ullakolla on kaksi vesisäiliötä tulista ja kylmää vettä varten. Suihkuihin on vesiputket suoraan säiliöistä, jolloin vältetään naapurihanoista johtuva veden lämmönvaihtelu. Kellarissa on suuri pannuhuone, jossa lämmittäminen hoidetaan kivihiilellä, koska kaupunkialueen sisällä palavankiven polttaminen on kielletty.

Niin ulkoisesti kuin sisältä uusi sauna jättää erittäin hyvän vaikutelman. Uusi sauna helpottaa tuntuvasti saunaolojamme, jotka ovat olleet äärimmäisen kehnot. Pääkaupunki on rikastunut valoisalla, puhtaalla ja tilavalla saunalla, jonka kanssa yksikään tähänastinen sauna ei voi kilpailla. Sauna on avoinna torstaista lauantaihin.”


8.10.2016

Löylymiehen opas Tallinnan yleisiin saunoihin

Tallinnan kuusi yleistä saunaa lyhyesti ja kevyesti. Sauna saa toki muuallakin, mutta nämä ovat aidosti yleisiä ja mutkattomia kaupunkisaunoja. Kaupan päälle vielä Maardun sauna, juuriltaan tallinnalainen…


Lähteitä ja lisätietoa | Allikad ja lisainfo