Siihen aikaan kun ahkerampi Viron-matkailu haluttomuutta Viron tuntemiseen todisti

Turistibussit hotelli Virun edustalla 12.7.1977

Turistibussit hotelli Virun edustalla 12.7.1977. Kuva Valdur-Peeter Vähi. EFA.412.0.279580. Rahvusarhiiv

Viru-hotelli on vaihtanut Bogart-baarin nimen Valuuttabaariksi. Sen kunniaksi muistuma kevättalveen 1986, jolloin alkuperäinen pikkubaari oli avoinna jopa aamuneljään. Valtion turvallisuus­komitea, jonka tunnemme lyhenteellä KGB, lähetti tällöin ikivihannan viestin puoluesatraappi Karl Vainolle:

”Viron SNT:ssä vierailee vuosittain keskimäärin satatuhatta kapitalistisen maan kansalaista, joista valtaosan muodostavat suomalaiset. Viimeisten viidentoista vuoden kuluessa tasavallassa on vieraillut lähes miljoona Suomen kansalaista.

Tämän tulvan analyysi osoittaa, että lähimpinä 5–6 vuotena se on muodostunut kahdelta kolmasosaltaan henkilöistä, jotka ovat jo aiemmin vierailleet tasavallassa.

Tämän kategorian ulkomaalaisten toistuville matkoille ei ole enää luonteenomaista halu oppia tuntemaan maata, mitä osoittaa joukoittainen Inturistin ohjelmien välttely. Matkoja tehdään henkilökohtaista hyötyä tavoitellen, mm. huvittelutarkoituksessa.

Suomalaismatkailijoiden keskuudessa on viime aikoina levinnyt käsitys, että he olisivat jotenkin erityisasemassa, koska tuottavat valtiolle suurta tuloa.”

Ei ole midagi uut päikese all.


7.1.2015

”Tallinnaan tänä vuonna vain 60 000 suomalaista”

Tammikuussa 1985 suomalaiset matkatoimistot saivat karmaisevan viestin. Alkavan vuoden Tallinnan-matkojen hotellikiintiö puolitettiin. Tätä selitettiin matkailun monipuolistamisella. ”Tallinnaa haluttiin esitellä myös muiden maiden kuin Suomen kansalaisille…”


Lähteitä ja lisätietoa | Allikad ja lisainfo