Kuusi tarkkailupistettä Viron kuntavaaleihin – ja seitsemäs suomalaisille


Delfi-portaalin toimittaja Vahur Koorits keräsi kuusi seikkaa, joita Viron politiikasta laajemmin kiinnostunut voisi seurata kuntavaalilaskennan edetessä tänä iltana. Hän painottaa Tallinnaa, mutta kyllä arvaamattomuutta on kuntauudistuksen myötä odotettavissa koko maan mitalla.

Tässä ovat tarkkailukohteet suomalaisittain soviteltuna – ja yhdellä lisättynä:

1. Keskustalle yli puolet paikoista Tallinnassa?

Gallupien pohjalta Keskusta voittaa vaalit, kuten edellisetkin. Silloin puolue sai Edgar Savisaaren johdolla yli puolet Tallinnan valtuustopaikoista. Tulos ratkaisee, voiko Keskusta johtaa Tallinnaa edelleen yksinään vai joutuuko se liittoutumaan pienempien ryhmien, kuten demarien kanssa. Joka tapauksessa seuraava kaupunginjohtaja on Taavi Aas, joka nytkin sijaistaa Savisaarta.

2. Miten käy Edgar Savisaaren liittoutuman?

Keskustapuoleen johdosta syrjäytetty ”perustajaisä” Edgar Savisaar torjui puolueen ehdokkuuden, vaikka hänelle tarjottiin pääehdokkuutta Lasnamäen vaalipiiriin. Hän perusti oman vaaliliiton, joka lisäksi liittoutui tunnettujen liikemiesten Jüri Mõis’in ja Urmas Sõõrumaan ryhmittymän kanssa.

Mielipidemittaukset ennustavat voittoa vain Savisaarelle itselleen. Hän on pääsemässä valtuustoon henkilökohtaisella äänimäärällään, mutta itse vaaliliitto jää alle 5 prosentin äänikynnyksen.

3. Kaappaako Reformipuolue asemia IRL-puolueelta?

Isänmaallinen IRL-puolue on paininut kannatusongelmissa. Pitkäaikainen pääministeripuolue, markkinaliberaali Reformi tavoittelee sen tukijoita. Esimerkiksi Tallinnan kampanjointi vetoamalla ”vironmielisiin” on suunnattu vanhoillisempiin äänestäjiin. Vaalitulos kertoo, miten tässä on menestytty. Reformille on tärkeää säilyttää nykyiset tukialueensa ja laajentua IRL:n alueille.

4. Miten Rainer Vakra ja demarit menestyvät Tallinnassa?

Virossa sosiaalidemokraattien kannatus on puolta pienempi kuin Reformilla. Varapuheenjohtaja Rainer Vakran henkilökohtainen kannatus on kuitenkin nostanut sen Reformin kannoille.

Muuta maata parempi menestys Tallinnassa saattaa antaa nousukiitoa Vakran poliittiselle uralle. Henkilökohtainen menestys Nõmmen vaalipiirissä saattaa jopa herättää demareissa kiusauksen vaihtaa epäsuosiota kerännyt puheenjohtaja Jevgeni Ossinovski uuteen mieheen.

5. Pystyyko IRL säilyttämään asemansa?

IRL-puolue on nykyisin maalaiskuntien ja pikkukaupunkien puolue, monin paikoin varsin vahvana. Näistä monet katoavat tänään kartalta kuntauudistuksessa, jossa kuntien määrä putoaa 213:sta 79:ään. Suuri kysymys on, mitkä ovat IRL:n asemat liitoskunnissa. Valtakunnallinen kannatus on uskottavuuden kohtalonkysymys, jopa tärkeämpi kuin äänikynnyksen ylitys Tallinnassa.

Äänikynnys on myös Viron eduskuntavaaleissa 5 prosenttia, jonka IRL alitti mielipidemittauksissa ensi kerran viime keväänä. Suosio on huojunut kynnyksen molemmin puolin. IRL:lle nämä kuntavaalit mittaavat uskottavuutta ja jopa olemassaoloa testinä vuoden 2019 Riigikogun vaaleihin.

6. Miten menestyy EKRE, konservatiivinen kansanpuolue?

EKRE menestyy varmasti paremmin kuin neljä vuotta sitten, arvioi Delfi. Kysymys on siitä, miten hyvin. IRL:n tavoin myös sitä suositaan maaseutupitäjissä ja pikkukaupungeissa.

Virossa kaikki vaalit ovat hyvin henkilöityneitä. EKREn heikkoutena on tunnettujen ehdokkaiden niukkuus, näin jopa Tallinnassa ja Tartossa. Vaalitulos kertoo, voiko puolueen brändi nostaa valtuustoihin myös täysin tuntemattomia nimiä. Mielenkiintoista on myös seurata, miten EKREn vahva kampanja Tallinnan kyljen kasvukunnassa Viimsissä vaikuttaa menestykseen.

7. Miten saavat ääniä suomalaisehdokkaat?

Suomalaisia on ehdolla ainakin seitsemään valtuustoon. Suurin mielenkiinto kohdistuu Salon seudulta kotoisin olevaan Harri Aaltoseen, jota IRL-puolue tarjoaa Viljandin kaupunginjohtajaksi. Viljandi on juuri näitä paikkakuntia, joissa asemien säilyttäminen on IRL:lle olennaista. Aaltosen aisaparina valtuuston puheenjohtajaksi pyrkii itse puolueen puheenjohtaja Helir-Valdor Seeder.

Nykyisiä kunnanvaltuutettuja on Aaltosen tapaan myös Kustavissa syntynyt Ari Lehtonen. Hän pyrkii uudelleen Kuusalun valtuustoon valitsijayhdistyksen listalta. Haapsalussa on ehdolla jopa kolme suomalaista: Markku Lehtonen, Kari Tynkkynen ja Jari Wickström. Tallinnassa ja Tartossa on kaksi kummassakin, edellisessä Juhana Kari ja Salla Koivuaho, jälkimmäisessä Mika Keränen ja Sakari Neuvonen. Lisäksi ehdolla ovat Järvassa Jarkko Arhilahti ja Viru-Nigulassa Timo Ahonen.


Lisätietoa: