Viljandi voi saada suomalaisen kaupunginjohtajan lokakuussa – kansalaisuus vaihtoon kiireellä

Viron IRL-puolueen ehdokas Viljandin kaupunginjohtajaksi on suomalainen yrittäjä Harri Aaltonen. Hän on IRL:n puoluehallituksen jäsen ja nykyisen kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja.

Vaalivoitto on mahdollinen, sillä nykyinenkin kaupunginjohtaja Ando Kiviberg on ehdokkaan tukijoita ja puoluetovereita. Valtuustoon Aaltosen valitseminen lienee varmaa, mutta ryhtymistä Viljandin kaupunginjohtajaksi viivyttää näillä näkymin Suomen kansalaisuus.

Kunnanjohtajuus edellyttää Viron lain mukaan maan kansalaisuutta. Harri Aaltonen uskoo saavansa sen tavallista nopeammin, otsikoi maakuntalehti Sakala tänään. Valituksi tullessaan hän on päättänyt luopua Suomen kansalaisuudesta. Väistämättä valinta vaatisi kuitenkin jonkinlaista siirtymäkautta. Valistunut arvaus on, että Ando Kiviberg jatkaa väliaikaisena kaupunginjohtajana.

Aisaparina puoluejohtaja Helir-Valdor Seeder

Ehdokkuudessa on havaittavissa myös valtakunnallinen ulottuvuus. Aaltonen on puoluehallituksen jäsenenä arvostettu ja hänen parinaan on Viljandin kaupunginvaltuuston puheenjohtajaksi ehdolla Helir-Valdor Seeder, IRL-puolueen puheenjohtaja ja entinen maatalousministeri.

Ehdokkuus osoittaa, että Harri Aaltonen on Viron politiikassa vaikutusvaltaisimpaan asemaan kohonnut suomalainen – ja sen saavuttanut vieläpä pysymällä Suomen kansalaisena.

Harri Aaltosen kansalaisuushakemus voidaan käsitellä oletettua nopeammin, vaikka puolue ei ole asiasta mitään ennakkoon sopinut, arvelee puheenjohtaja Seeder.

”Esimerkkejä on laidasta laitaan. Se on sujunut nopeamminkin kuin kahdeksassa kuukaudessa. Toisaalta on hakemuksia, joita on käsitelty vuosia eikä kansalaisuutta ole myönnetty.”

Viljandissa on vajaat 18 000 asukasta. Kaupunki tunnetaan vireänä kulttuurikeskuksena ja kesäisistä kansanmusiikkijuhlistaan. Sen historia juontaa keskiaikaan ja kauppakaupunkina Hansaliittoon. Tästä muistuttaa myös Harri Aaltosen kynttilöitä ja ulkotulia tuottavan yrityksen nimi Hansa Candle.

Viron kuntavaalit toimitetaan 15. lokakuuta. Sen yhteydessä toteutuu laaja kuntauudistus, joka vähentää Viron kuntamäärän 213:sta 79:ään. Viljandin kaupungin rajat säilyvät ennallaan.


24.9.2014

”Yksi äidinkielen oppitunti viikossa toisen kielelle.” – Eino Leino ja Jaan Tõnisson (Tartto 1921)

Olisiko Suomen ja Viron kouluissa hyvä oppia hiukan toistemme äidinkieltä? Ensimmäisenä ajatusta lienee ehdottanut Eino Leino toukokuussa 1921…