Virolainen vodka sai EU:n nimisuojan – Viru Valgen tuottaja vastusti oikeustoimin

Euroopan komissio on hyväksynyt laatuvaatimukset suojatulle maantieteelliselle merkinnälle ”Estonian Vodka”. Virolainen vodka tulee valmistaa Virossa ja virolaisista raaka-aineista.

Virossa voidaan edelleenkin valmistaa vodkaa tuontialkoholista, mutta silloin markkinoinnissa ei ole enää luvallista käyttää sanaparia ”Estonian Vodka”. Maaseutuministeriö ohjaa tällaisten valmistajia käyttämään nimikkeitä ”Vodka from Estonia”, ”Vodka made in Estonia” tai vastaavia.

”Merkintä osoittaa, että osaamme tehdä tuotteita, jotka ansaitsevat tunnusta koko Euroopassa”, totesi maaseutuministeri Tarmo Tamm. Ministeriön tiedote jätti mainitsematta, että hakemusta edelsi tiukka suojausta vastustava lobbaus, jota johti Viron alkoholiyritysten perinteikäs lippulaiva Liviko.

Livikon tunnetuimmat merkkituotteet ovat Vana Tallinn -likööri ja Viru Valge -vodka, jonka juuret juontavat vuoteen 1962. Etyylialkoholia tislattiin tuolloin Rakveren ja Moen viinatehtaissa. Yhtiö yksityistettiin vuonna 1996 ja vuosituhannen vaihteessa tuotanto siirtyi tuontitisleisiin.

Virolainen vodka – vaiko Virossa tehty vodka?

Rekisteröintihankkeen käynnisti neljä vuotta sitten Estonian Spirit OÜ, joka oli aiemmin aloittanut uuden tuotannon konkurssiin joutuneissa Moen ja Rakveren tehtaissa. Ministeriö puolsi heti vaatimusta virolaisista raaka-aineista, mutta sai kohta vastalauseen Liviko-yhtiöltä.

Iskulause vaihtoon? Vaiko raaka-aine?

Liviko moitti Estonian Spritin tuotantolaitosten laatua verrattuna Viru Valgen laatuvaatimuksiin ja näki nimisuojan johtavan sen monopoliin tuottajana, jos tuotetta halutaan markkinoida virolaisena vodkana.

”Veden vaatimus on keinotekoinen, koska ei ole mitään merkitystä sillä, millaista vettä tislausprosessissa käytetään.  Sanoisin, että se on mukana vain monopolisoimassa Estonian Vodkan maantieteellisen merkinnän Estonan Spiritissä tislatulle alkoholille”, totesi Livikon johtaja Janek Kalvi uutistoimisto BNS:lle marraskuussa 2014.

Johtaja Kalvin mielestä kotimaisen viljan vaatimus olisi riittänyt. Tällöin itse tuote voitaisiin käyttää ja tislata Suomessa tai Latviassa – silti tunnuksen säilyttäen.

Estonian Vodka oli itse asiassa ollut ennakkovarattuna komissiossa jo kymmenkunta vuotta. Teknisten asiakirjojen takarajaksi oli asetettu helmikuu 2015, jolloin ne myös toimitettiin– ja todella Livikolle epäsuotuisassa muodossa. Se kääntyi hallinto-oikeuteen viitaten rekisteröimiinsä tavaramerkkeihin ”Estonian Vodka” ja ”Viru Valge Estonian Vodka”.  Yhtiön mukaan kyseessä oli perustuslain vastainen pakkolunastus, joka uhkasi Viru Valgea, Viron tunnetuinta ja eniten ulkomaille vietyä vodkaa.

Ruista, vehnää tai perunaa – ja vähintään 40 %

Komissio on nyt sanonut sanansa. Teknisen asiakirjan mukaan virolainen vodka, Estonian Vodka on tislattu alkoholijuoma. Se tulee valmistaa maatalousperäisestä etyylialkoholista, joka on saatu hiivalla käyttämällä Viron tasavallassa kasvatetusta rukiista, vehnästä ja/tai perunasta. Käymisprosessissa, tislauksessa ja puhdastislauksessa on luvallista käyttää vain virolaista juomavettä.

Estonian Vodka on mainitulla tavalla tuotetusta etyylialkoholista ja virolaisesta juomavedestä sekoitettu viina, joka on tuotettu ja pullotettu Virossa. Alkoholipitoisuutta Estonian Vodkassa on oltava vähintään 40 tilavuusprosenttia. Vahvuusvaatimus on siis korkeampi kuin Suomalaisella Vodkalla, jonka rajana on Euroopan unionin yleisesti määrittämä 37,5 tilavuusprosenttia.


Lisätietoa: