Viro luopui 10 miljoonan e-asukkaan tavoitteesta – sijaan tuhansia yrityksiä kasvavaan tahtiin

Viron e-asukkaan kortti ja pakettiin kuuluva kortinlukija. Kuva: e-resident.gov.ee

Viro on pudottanut e-asukkaiden tavoitemäärän kymmenesosaan. Enää ei luvata 10 miljoonaa e-asukasta vuoteen 2025 mennessä. Oletettavaksi arvioksi ilmoitetaan nyt 989 000 e-asukasta, vajaa kymmenesosa. Tuotto-odotus kansantaloudelle on yhä kova: 1,8 miljardia euroa. Suomalaisiakin houkuttaneen hankkeen tavoitteita on avannut Postimees-lehden tekniikkaportaali.

E-asukkaat – tai mediassa usein ”e-kansalaiset” – ovat ulkomaiden kansalaisia, jotka eivät asu Virossa, ehkeivät ole edes käyneet sen maaperällä. Varsinainen tuote on kuvaton henkilökortti, jonka e-asukas saa hakemuksesta verkkoavaimeksi maan sähköisiin palveluihin. Kansainvälinen myyntinimi on e-Residency, vaikkei sillä ole oikeudellista yhteyttä Viron oleskeluluvan tai kansalaisuuden kanssa.

Uusia yrityksiä eksponentiaalisin odotuksin

Ohjelmajohtaja Kaspar Korjusin mukaan vuoden alussa otettiin uusi suunta. Ymmärrettiin, että yritysaktiivisuus on olennaisempaa kuin tavoitella kymmentä miljoonan e-virolaista.

Tavoitteet lähtevät perustettavien yritysten määrästä – ja jopa eksponentiaalisesti. Ensi vuoden tavoitteena on 2500 uutta yritystä, seuraavana kaksi kertaa enemmän, 5000 yritystä, ja niin myös vuonna 2020, jolloin syntyisi jo yhteensä 10 000 e-asukkaiden perustamaa uutta yritystä.

Konsulttiyhtiö Deloitte Advisory johtajan Monika Kallasin mukaan tutkimustulokset ennustavat, että vuoteen 2025 mennessä e-asukkaiden yritykset tulevat tuottamaan Virolle 340 miljoonaa puhtaana rahoitustulona. Tänä vuonna määrä on 2 miljoonaa ja ensi vuonna 3 miljoonaa. E-asukkuuden kymmenen vuoden välilliseksi sosiaalitaloudelliseksi tuloksi ennustetaan 1,5 miljardia euroa. Kokonaisvaikutus Viron taloudelle olisi vuoteen 2025 mennessä 1,8 miljardia euroa.

27 000 e-asukasta  – ja yksi peruutettu kortti

Ensimmäinen e-asukaskortti luovutettiin 1. joulukuuta 2014. Kuluneina kolmena vuotena Viro on myöntänyt yhteensä 27 000 korttia, eniten Suomen, Venäjän ja Ukrainan kansalaisille. Viime aikoina hakemuksia on tullut tuhannen kuukausivauhtia. Nyt markkinointi aiotaan suunnata Bangladeshin, Iso-Britannian, Intian ja Etelä-Korean, Turkin ja Ukrainan yrittäjiin. Yksi kortti kerrotaan peruutetun Filippiinien kansalaiselta, joka käytti sitä kymmenien ongelmafirmojen lopettamiseen.

Maassa asuvat ulkomaalaiset saavat tavallisen kuvallinen henkilökortin, kuten Suomessakin. Tämä kortti avaa kaikki sähköiset palvelut, eikä heille siten myönnetä erillistä e-asukkaan korttia.


Keskipalkka ja mediaanipalkka – Viron palkkatason vaihtoehtoiset totuudet30.8.2019

Viron keskipalkan ja mediaanipalkan totuudet

Viron verohallinnon mukaan vuoden 2019 huhti-kesäkuussa mediaanipalkka oli 1115 euroa kuukaudessa. Tilastokeskus taas laski keskipalkaksi 1419 euroa. Kumpikin luku kuvaa Viron palkkatasoa, mutta omissa rajoissaan…


Lisätietoa: