Kuntauudistus muuttaa Viron osoitteita ja kylien nimiä

Viikon kuluttua toimitettavat kuntavaalit mullistavat myös virolaisten kotiosoitteita. Viron kartalle jää nykyisten 213 kunnan sijaan 79 kuntaa – näistä 15 kaupunkien nimellä. Vaalien jälkeen aloittavissa kunnissa osoitteiden ja paikannimien täytyy erota toisistaan, kuten Suomenkin liitoskunnissa.

Loka-marraskuussa Virossa vaihtuu siten yli 400 000 rakennettujen tai rakentamattomien tonttien osoitetta, joista lähes 200 000 kuuluu kotiosoitteille. Liitoskuntien on tullut tehdä kivuliasta valintaa kylien nimissä, joiden tulee myös erota toisissaan. Esimerkiksi koko saaren mitalla kunnaksi yhtyvällä Saarenmaalla on useita samannimisiä kyliä. Mantereella tuovat lisämaustetta yhdistymisten myötä siirtyvät maakuntarajat, sillä Virossa postiosoitteeseen sisältyy myös maakunnan nimi.

Kaupunkeja kaupungin sisään

Virossa on jo vanhastaan ”kunnan sisäisiä kaupunkeja”. Nämä ovat peräisin tähänastisen kuntalain mukaisista kaupunkien ja maalaiskuntien liitoksista, joissa on saattanut syntyä vain kuntia (vald). Itsehallinnostaan luopuneen kaupungin alue on säilytetty osoitteissa ja tilastoinnissa. Nyt hallitus salli kaupungin tittelin säilyttämisen myös hallintoyksikön nimessä. Lopputuloksena Viroon syntyy viisi ”kaupungin sisäistä kaupunkia”: Haapsalu, Narva-Jõesuu, Paide, Pärnu ja Tartto.

Esimerkiksi Narva-Jõesuun yleisen saunan virallinen osoite on vastaisuudessa: Ida-Viru maakond, Narva-Jõesuu linn (kaupunkikunta), Narva-Jõesuu linn (sisäinen kaupunki), Koidu 1. Saarenmaan hyvämaineiseen Uduvereen taas vie osoite: Saare maakond, Saaremaa vald, Uduvere küla. 

Viron postiyhtiö Omniva lupaa toistaiseksi toimittaa lähetykset perille myös vanhoille osoitteilla. Se korostaa kuitenkin postinumeroiden tärkeyttä. Niihin ei ainakaan tänä vuonna tule muutoksia.


Lisätietoa: