Suur Munamägi, Viron huippu saa 20 cm lisämittaa

Viron juhlistaa itsenäisyyttään myös vaihtamalla uutenavuotena järjestelmää, jolla maanpinnan korkeuksia mitataan. Paikkakunnasta riippuen kukkulat kohoavat 15–24 cm korkeammalle, tosin vain kartoilla ja taulukoissa. Esimerkiksi Viron korkein huippu Suur Munamägi saa 20 cm lisämittaa.

Korkeudet ilmoitetaan tunnetusti ”metreinä meren pinnan yläpuolella”. Merenpinta kuitenkin vaihtelee ja käytännön vertailutaso on ns. normaalinollapiste, joka on määrItelty tietyn satamapaikkakunnan merenpinnan keskikorkeuden pohjalta.

Kiintopiste Kronstadtista Amsterdamiin

Itsenäisessäkin Virossa tuoksi pisteeksi on jäänyt Kronstadtin linnoitus Pietarin edustalla. Kiintopiste siirtyy nyt Amsterdamiin, jossa se on valtaosalla Euroopan maista, myös Suomella.

Tulvien uhkaama Amsterdam on meriveden mittausten uranuurtaja. Eurooppalaisen järjestelmän nollataso vastaa vedenpintaa sen keskustassa vuonna 1684. Venäjän soveltama Kronstadtin normaalinolla perustuu taas havaintoihin 1830-luvulta. Suomessa käytettiin sen sijasta omaa nollaa, jota osoitti vesiasteikon nollapiste Katajanokan kanavassa.

Suur Munamägi nousee tammikuussa 317,4 m merenpinnan yläpuolelle. Matkaesitteet tuskin menevät makulatuuriin, sillä niissä korkeus on yleensä pyöristetty kohteliaasti 318 metriin. Näkötorni antaa 30 lisämetriä – tai ylimmän tasanteen lattiapinta tarkalleen 29,1 metriä.


Lisätietoa:

  • Maa-amet, Viron maanmittauslaitos 20.7.2017