Tallinnan satamaraitiotie otti uuden suunnan

Tallinnan matkustajasataman raitiotien linjaus 2023

Tallinnan satamaraitiotien linjaus Viru-keskuksesta A-terminaalin kautta Linnahalliin, jonka jälkeen raitiovaunut palaavat vanhaa rataverkkoa keskustaan tai jatkavat rautatieaseman suuntaan. – Tallinnan kaupunginsuunnitteluvirasto

Tallinnan satamaraitiotie on toteutumassa kolmen ja puolen vuoden kuluttua. Keskiviikkona julkaistussa raitiotien linjauksessa heijastuu Tallinnan kaupungin ja Tallink-konsernin yhteishanke, vuonna 1980 valmistuneen Linnahall-keskuksen uudistaminen, johon sisältyy myös uusi matkustajasatama.

Tallinnan sataman raitiotiesuunnitelma 2017

Vuonna 2017 esitetyt vaihtoehtoiset raitiolinjat

Vielä kolme vuotta sitten reittiä vedettiin D-terminaalille, jonne Tallinkin alukset nykyään liikennöivät. Kilpailevien varustamojen käyttämään A-terminaaliin – joka sijaitsee satama-altaan takana ja pitkähkön patikoinnin päässä – luvattiin rakentaa kävelysilta. Silloisten toiveikkaimpien arvioiden mukaan ratikoiden piti kulkea jo tänä vuonna. Satama-altaan kääntösilta on valmistumassa ensi vuoden elokuussa, mutta terminaalien asiakkaita se tulee uusin tiedoin palvelemaan vastakkaisessa suunnassa.

Tallinnan kaupunki julkaisi uudet suunnitelmansa keskiviikkona. Niiden mukaan raitioliikenne alkaisi joulukuussa 2023. Raitiovaunut kulkisivat ydinkeskustan Laikmaa-kadulta – Viru-keskuksen ja Tallink-hotellin välistä – Narvan maantien yli ja edelleen Hobujaama-katua satamaan. Suomalaiset tuntevat kapeahkon Hobujaama-kadun suorimpana reittinä satamaan. Samassa Narvan maantien risteyksessä sijaitsee myös nykyisten neljän raitiolinjan ainoa solmukohta, Hobujaaman ratikkapysäkki.

Satamassa kiskot eivät ole enää kääntymässä D-terminaalille, vaan vasempaan ja satama-altaan kiertäen A-terminaalille. Täältä jatketaan Rumbin tielle, jonka viivasuora linja alittaa Linnahallin portaikon ja on itse asiassa vanha satamarata. Koska sitä ei voinut katkaista, tuli piirtää tunneli. Ehkäpä ratikkapysäkki tulee sen suojaan ja sieltä edelleen sisäänpääsy keskukseen?

Linnahallilta on enää lyhyt matka sen Paksun Margareetan tykkitornin edustalle, jossa sijaitseva raitiovaunupysäkki on sen nykyinen nimikko, Linnahall. Täällä uudet kiskot yhtyvät nykyiseen rataverkkoon – palaten keskustaan tai vieden Tallinnan rautatieaseman suuntaan.


19.12.2017

Itä-Saksan kiskoilta retroratikaksi Tallinnaan

Vanhahtavaksi kunnostettu raitiovaunu Konstantin kuljetti ensimmäiset 13 ikävuottaan itäsaksalaisia Cottbusissa. Tallinnan katukuvaan se ilmaantui Torino-makaronin nimikkoratikaksi tarroitettuna vuonna 2004…


Lähteitä ja lisätietoa | Allikad ja lisainfo