Tallinnan KGB-tyrmät nousivat suosikkikohteeksi – yli 10 000 vierasta ensi kuukautena

KGB:n tyrmät Tallinnan Pagari-kadullaNeuvostoliiton turvallisuuspoliisin KGB:n vankityrmät avattiin 22. heinäkuuta ensi kerran yleisölle. Tallinnan tutkintavankilan tarinaan on tutustunut kuukaudessa jo 10 649 ihmistä. Aiemmin sen sijainnin paljastivat vain kiinni muuratut kellari-ikkunat Pagari- ja Pikk-katujen kulmassa.

Pagari itsessään on vain pikkukatu vanhankaupungin pääkatujen, Lain ja Pikkin välillä. Neuvostoliiton aikaan Pagari 1 oli kuitenkin kansan pelkäämä osoite ja terrorin synonyymi. Kutsu tai varsinkin nouto saattoi merkitä tuskaista matkaa. Pagarin päätehtävä oli nujertaa kansan vapaudentahto.

Stalinin pelolla hallitsemisen työrukkanen, silloiselta lyhenteeltään NKVD ja myöhempi KGB, pesiytyi rakennukseen heti Viron miehitysvuonna 1940. Tänään se on pääosin asuinkäytössä.

Viron itsenäistyttyä uudelleen rakennus jäi sisäministeriön ja poliisihallinnon käyttöön. Vuonna 2010 valtio myi sen kiinteistönjalostajalle ja ministeriö vetäytyi päärakennukseensa taloja yhdistävän ”Huokausten sillan” toiselle puolelle. Ennen sotaa Pagarissa isännöi Viron sotaministeriö.

KGB:n tutkintavankilan tyrmät ovat avoinna päivittäin klo 10–18. Osoite: Pikk 59

KGB:n tutkintavankila Tallinnassa, Pagari 1

Lisätietoa: