Äänioikeutetut ”vironmielisiin” ja ”muunkielisiin” jakanut vaalimainos kuohuttaa Tallinnassa

Reformipuolueen pääehdokkaat Tallinnan kuntavaaleissa 2017”Valitse vironmielinen joukkue ja muutos Tallinnassa. Muunkielinen äänestäjä suosii Keskustapuoluetta.”

Reformipuolueen sosiaalisessa mediassa julkaisema kuntavaalimainos kuohuttaa tunteita Virossa ja hämmästyttää puolueen omiakin kannattajia.

Vaalisanoman ei luulisi olevan sattuman hutaisu, sillä sosiaalisessa mediassa sen takaajina seisovat puolueen ”joukkueenjohtajat” Tallinnan kahdeksassa vaalipiirissä – marraskuussa eronnut pääministeri Taavi Rõivas, viisi hänen hallituksensa ministeriä ja kaksi europarlamentaarikkoa, toisena pitkäaikainen ulkoministeri Urmas Paet.

”Muutos Tallinnassa on mahdollinen. Virolaisten ylivoimainen valinta on Reformipuolue. Muunkielisten ja ei-kansalaisten joukossa on tutkimuksen mukaan suosituin Keskustapuolue. Jokainen ääni merkitsee! Jos haluat, että Sinun äänesi ei mene hukkaan, tule ja valitse Reformipuolue! Valitse vironmielinen joukkue ja muutos Tallinnassa!”

Näillä sanoilla kohumainos saatettiin Facebookiin.

Pohjana Viron yleisradion tutkimus

Mainos jaettiin viime maanantaina kohta Viron yleisradion (ERR) julkaiseman kannatusmittauksen jälkeen. Sen mukaan 44 prosenttia tallinnalaisista aikoo äänestää lokakuun kuntavaaleista Keskustapuoluetta.

Toiselle sijalle mitattiin Reformipuolue 17 prosentin ja kolmannelle sosiaalidemokraatit 12 prosentin ääniosuudella. Vaalimainos sivuutti nämä luvut ja tarttui puolueiden suosiossa todettuun selvään eroon virolaisten ja muiden äänioikeutettujen keskuudessa. Etnisistä virolaisista reformilaisia aikoo äänestää 29 prosenttia, sosiaalidemokraatteja 18 prosenttia ja keskustaa 16 prosenttia.

Muiden äänioikeutettujen piirissä Keskustapuolueen kannatus sen sijaan nousee jopa 77 prosenttiin. Lisäksi keskustan kannattajien ääniä kerää puolueen patriarkan, kaupunginjohtaja Edgar Savisaaren perustama kilpaileva vaaliliitto 9 prosentin verran. Kannatus on vakaata eikä vaikuta vuotavan, sillä heinäkuussa keskustan kannatus oli tarkalleen näiden lukujen summa 86 prosenttia.

Reformipoliitikko Andrei Korobeinik valinnan edessä

Keskustalaiset ovat tuominneet mainoksen äänioikeutettuja syrjivänä ja loukkaavana. Toki he ovat kohteena vain näennäisesti, sillä mainos kosiskelee EKRE- ja IRL-puolueiden kansallismielisiä tukijoita. Yleisemmin sitä on moitittu yhteiskuntaa hajottavaksi vastakkainasetteluksi:

”Se on kauhistuttavaa. Äänestäjäkunnan erottelu kansallisuuden perusteella. Pyydän lopettakaa. Tämä ei ole se edistysmielinen Viro, jos me unelmoimme.” Näin kirjoitti kulttuurivaikuttaja Helen Sildna.

Pärnun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja on ”muunkielinen” Andrei Korobeinik, joka on kuulunut Reformipuolueeseen vuodesta 2011. Hän kiitti tallinnalaisia puoluetovereitaan opastuksesta:

”Minä olin jo vakavasti aikeissa äänestää Reformipuoluetta, todella, mutta nyt, jos vaalimainosta on uskominen, minun valintani tulisikin Pärnussa olla Kadri Simson [keskustan ehdokas].”

”Venäjä tekee näin – Virolle se on tuhoisaa.”

Historioitsija David Vseviov arvioi, että kansalliseen vastakkainasetteluun perustuva mainonta on äärimmäisen surullista, mutta sitäkin enemmän vaarallista konfliktin luomista.

”Kun puhumme vironmielisyydestä, meidän tulisi ensi sijassa ajatella Viron valtiota, sen nykyisyyttä ja tulevaisuutta. Jos asetumme vastakkain, ja siihen on erilaisia vaihtoehtoja, luomme konflikteja. Sitä varsinkin, kun asetumme vastakkain kansallisuuksien pohjalta.

Naapurimaa on näin tehnyt: virolaiset – venäläiset. Mutta Virolle se on tuhoisaa.”

Historioitsijaa haastatellut Eesti Päevaleht kysyi edelleen, onko tällaiselle kansallisuuteen perustuvalle vastakkainasettelulle enää lainkaan pohjaa vuonna 2017? – ”Koska se toimii, siitä päätellen pohjaa on”, vastasi David Vseviov. Nimestään huolimatta hänkin on syntyperäisiä Viron kansalaisia.


Lähteet: