Vaalien ulkomainoskielto on aikansa elänyt, toteaa Viron presidentti Kersti Kaljulaid


Virossa toimitetaan kuntavaalit kuukauden kuluttua. Ehdokkaat saivat viikonloppuna numeronsa, mutta heidän kuvansa katosivat katukuvasta maanantain vastaisena yöllä, koska vaalilaki kieltää ehdokkaiden ja poliittisten liikkeiden ulkomainonnan ”aktiivisen agitaation aikana”.

Lain rajoja testattiin heti säätämisen jälkeen vuoden 2005 kuntavaaleissa. Tallinnan roskapöntöissä ja valotolpissa lanseerattiin uusi rahkapatukka ”K-kohuke”, jonka keskustavihreitä kylttejä täytti suuri K-kirjain. – ”K igaühele!” ”K hoolib!” Kilpailijoiden vastaavat kiertoyritykset jäivät vaisuiksi.

Presidentti Kersti Kaljulaidin mielestä ainoastaan ulkomainonnalle asetettu kielto on aikansa elänyt ja äänestäjän arviointikykyä aliarvioiva. Käsitystään hän perustelee Facebookissa seuraavasti:

”Julisteet pahoja, televisiomainokset hyviä. Tarrat auton kyljessä pahoja, kadulla jaettavat ilmapallot hyviä. Sosiaalisesta mediasta ja portaalien puoluekuoseista puhumattakaan.

Tuolloin tehdyn lainmuutoksen päämäärä saattoi olla jalo: vähentää rahan osuutta poliittisen vallan tavoittelussa ja samalla vapauttaa julkinen tila massiivisesta mainonnasta. Käytännössä mikään ei ole kahdessatoista vuodessa muuttunut, pikemminkin päinvastoin.

Kampanja on venytetty pidemmäksi ja myös kalliimmaksi. Ja julisteen demonisointi silloin, kun kaikki muu vaalimainonta on luvallista, on yksinkertaisesti hullunkurista. Myös oikeuskanslerit ovat toistuvasti kiinnittäneet huomiota säännöksen ristiriidalle perustuslain kanssa.”

Onko myös Facebook ulkomainontaa?

Lisämaustetta asiaan on antanut Viron poliisi, jonka tulkitsee ulkomainonnan piiriin sosiaalisen median, kuten Facebookin puolue- ja ehdokassivut. Viron yleisradion haastatteleman poliisi- ja rajavartiolaitoksen vanhemman järjestysvirkamiehen Kert Kotkasin mukaan poliittisia viestejä saa julkaista vain omalle ystäväpiirille. Valtion vaalipalvelun johtaja Priit Vinkel vahvistaa, että nimenomaan poliisilla on oikeus tulkita, mikä on julkista tilaa ja laitonta ulkomainontaa.


Lähteet: