Viron Konjuktuuri-instituutin johtajan, talousanalyytikko Marje Josingin mukaan maan hallitus on ajanut itsensä nurkkaan alkoholiveron korotuksilla eikä vyyhdin avaamiseen ole enää näköpiirissä yhtään hyvää ratkaisua. Häntä on haastatellut Viron johtava päivälehti Postimees.
Konjuktuuri-instituutti totesi jo kuukausi sitten, että valtion ensi vuodelle odottama 340 miljoonan euron alkoholiverotuotto on epärealistinen. Kertymään ennustettiin 80 miljoonan vajausta. Vuosia alkoholiverotusta ja korotusten vaikutuksia analysoineella Josingilla on yhä sama käsitys.
Kauppiaiden varastot luovat väärää optimismia
Valtiovarainministeriö puolustaa optimismiaan massiivisella varastoinnilla, siis kauppiaiden tavalla täyttää varastonsa veronkorotuksen edellä. Seuraavan kerran näin tapahtuu tammikuussa, sillä vero nousee helmikuun alussa. Sama toistunee joulukuussa, sillä seuraava korotus on vuodenvaihteessa. Varastointi saattaa merkitä valtiolle 100 miljoonaan nousevaa kertaluontoista tuottoa.
Josing näkee tällaisessa suhtautumisessa jopa keinottelun henkeä. Hänen mielestään budjetti, joka tukeutuu kertaluontoisiin, suuriin varastointeihin, ei voi olla pitkällä tähtäimellä kestävä.
”Tähän ei kauan mene, sillä Virossa alkoholin hinta on jo varsin korkea. Voimme nostaa ja nostaa veroja, mutta jossain vaiheessa kauppiaat lopettavat varastoinnin, kun eivät saa enää myytyä varastojaan.”
Hulluuteen ei ole enää hyvää ratkaisua
Toisaalta, jos hallitus päättäisi luopua helmikuun veronkorotuksesta, kuten valtiovarainministeri Toomas Tõniste on toivonut, jäisi talousarvioon kertymättä useita kymmeniä miljoonia.
”Sitten on taas kaikki sekaisin. Tähän hulluuteen ei olekaan enää yhtään hyvää ratkaisua.”
Jos kuitenkin jotain neuvoja pitäisi antaa, Josing luopuisi seuraavista veronkorotuksista ja analysoisi sitten sen vaikutuksia. Hän ottaisi myös huomioon muiden maiden, erityisesti Suomen käytännön kokemukset. Josingista on käsittämätöntä, miksei valtio ole tehnyt näin jo aiemmin:
”Olemme vuosia seuranneet, miten suomalaiset matkailijat ostavat meiltä alkoholia. Me tiedämme, mitä rajakauppa tarkoittaa ja millaiset hintaerot sitä kiihdyttävät. Uskomus, ettei Viron ja Latvian välillä tällaista tapahdu, että olemme jotenkin erityiset tai toisenlaiset, on varsin kumma käsitys.”