Yleisradio kansainvälistyi pääsiäisyönä 1929 – yhteislähetys Tallinnasta 87 vuotta sitten

Yleisradion ensimmäinen kansainvälinen yhteislähetys 30.3.1929Sanomalehti Waba Maa uutisoi 30.3.1929: ”Suomen yleisradion asemat lähettävät lauantai-iltana kuulijoilleen Tallinnan Kristuksen kirkastumisen kirkon jumalanpalveluksen, joka alkaa kello puoli kaksitoista illalla. Radiointi toteutetaan Tallinnasta kaapeliteitse. Tähän asti tehdyt kokeet ovat osoittaneet, että lähetysyhteys Tallinnasta Helsinkiin muodostuu täysin ilman sivuääniä.”

Luterilaiset radiojumalanpalvelukset Suomen yleisradio oli aloittanut kolme ja puoli vuotta aiemmin. Radiointia toivottiin myös ortodoksisen kirkkokunnan puolelta, mutta toiveen täyttämistä viivytti ortodoksikirkkojen puuttuva kaapelointi.

Radio palveli Viron ortodokseja alusta alkaen

Viron yleisradio eli Raadio Ringhääling sen sijaan veti heti johtonsa Tallinnan Kristuksen kirkastumisen kirkkoon ja palveli ortodokseja alusta alkaen. Pääsiäisajan jumalanpalveluksia radioitiin tästä vanhankaupungin kirkosta ensi kerran jo huhtikuussa 1927. Ehkä yllättäen sieltä lähetettiin myös Suomen yleisradion ensimmäinen ortodoksinen radiojumalanpalvelus 30. maaliskuuta 1929.

Pääsiäisyön jumalanpalvelus oli 87 vuotta sitten Suomen yleisradiotoiminnalle sekä tekninen että kansainvälinen harppaus, mutta sellaisena lähes unohdettu. Edes aikalaiset eivät yhteislähetystä hehkuttaneet. Uusi Suomi unohti sen jopa radion ohjelmatiedoista.

TV-yhteislähetys jo ennen Suomen Television aikaa

Suomen puolelta ensimmäinen radion yhteislähetys Viroon oli BBC:n sinfoniaorkesterin Sibelius-viikon konsertti Helsingin Messuhallista 10. kesäkuuta 1956, jota seurasi juhlaorkesterin konsertti kolme päivää myöhemmin. Ensimmäinen suora tv-lähetys Suomesta nähtiin Tallinnan Dünamon ja Helsingin viiden jalkapalloseuran yhteisjoukkueen ottelusta Olympiastadionilta 3. kesäkuuta 1957 – siis jo ennen Suomen Television säännöllisiä lähetyksiä, jotka alkoivat vuoden 1958 alussa.

Suoria puheohjelmia tuli odottaa vuoteen 1965, jolloin Helsingin–Tallinnan laivalinja jälleen avattiin. Sehän oli vitamiiniruiske myös radio- ja tv-yhteistyölle. Ensimmäisenä nähtiin Suvisattumia-ohjelma Tallinnasta 7. elokuuta 1965. Kyseessä oli TV-ohjelma 1:n varttuneemman väen viihdeohjelma, jonka vakiojuontaja oli Kauko Käyhkö. Tällä kertaa häntä sijaisti Auvo Nuotio, joka sai virolaiseksi parikseen Ruth Karemäen. Ohjelman ohjasi Artur Rinne Viron TV:stä ja Onni Gideon Yleisradiosta.

Pieni naapurivisa

Suvisattumia oli suora lähetys vain Suomessa. Sen sijaan seuraavan vuoden syyskuussa käynnistyneet Naapurivisat nähtiin Suomenlahden molempien rantojen pääkanavilla yhtä aikaa. Sen muistona sopii lopuksi kysyä, mikä oli vuoden 1929 yhteisen radiolähetyksen kieli?

Veljelliset tietäjämestarit Hardi Tiidus ja Esko Kivikoski olisivat vastanneet kuin kaupan hyllyltä. Miljonäärivisailijat tarvinnevat vaihtoehtonsa:

 1. viro
 2. suomi
 3. englanti
 4. kirkkoslaavi?

Oikea vastaus


Lähteitä ja lisätietoa | Allikad ja lisainfo

 • Radio on tuonut jumalanpalveluksia koteihin jo 90 vuoden ajan. Yle 6.3.2016
 • Pekka Linnainen, Naapurivisan historia Tallinnan televisiotalossa. Estofennia 3.3.2016
 • Eino Lyytinen, Yleisradion historia : Perustamisesta talvisotaan. Yleisradio 1996
 • J. Ellem, Laialdased sidemed. Siin Tallinn… Täällä Tallinna… Govorit Tallinn… ”Nii näiteks on rajatud alus sõbralikule koostööle Soome Ringhäälingu ja Televisiooniga, mille tulemusena kanti 1957. aasta juunis üle televisioonisaade Helsingi olümpiastaadionilt, kus kohtusid soome ja eesti jalgpallurid. Meie televisiooni ajaloos oli see esmakordne otseülekanne välisriigist. Aasta varem kanti samuti esmakordselt Helsingist üle Sibeliuse festivali kontserdid. Sirp ja Vasar 9.5.1958
 • Tallinna Televisioonistuudio transleeris saadet Soomest. 3. juunil jälgisid Eesti televisiooni­vaatajad Tallinna ”Dünamo” kohtumist Soome jalgpallimeeskonnaga Helsingi olümpiastaadionil. Tallinna meeskond võitis kohtumise 2:1. Meie televisioonikeskus organiseeris esmakordselt ülekande välismaalt. Soome televisiooniprogrammi transleerimine Tallinna Televisioonistuudio poolt andis täiesti rahuldavaid tulemusi. – Lähemal ajal annavad soomlased Tallinnast üle kergejõustiku võistluse eesti ja soome sportlaste vahel. Harju Elu 6.6.1957
 • Tallinna voitti säyseässä ottelussa Helsingin 2–1. Helsingin Sanomat 4.6.1957
 • Sibeliuse festival. 10. ja 13. juunil kandsid sümfooniakonserte üle ka Tallinna ja Tartu saatjad. Sirp ja Vasar 15.6.1956 – Eeloleva nädala raadiosaadetest. Sirp ja Vasar 8.6.1956