Narvan ja Valgan stalinistiset asemat suojeluun

Valgan rautatieasema

Viron kulttuuriministeri Inrek Saar määräsi tänään Narvan ja Valgan rautatieasemat suojeltaviksi stalinistisen asema-arkkitehtuurin arvokkaina edustajina. Kumpikin on yhä matkustajaliikenteen käytössä, minkä ministeriö katsoo parhaiten takaavan myös niiden säilymisen.

Valgan vuonna 1949 valmistunut asema on suureellinen ja jättää kirkkomaisen vaikutelman – samaan tapaan kuin Sillamäen kaupungintalo. Molempien rakentajiksi väitetään sotavankeja.

Narvan asema valmistui Stalinin kuolinvuonna 1953 ja edustaa siten yhä uusklassistisine koristeineen hänen makusuuntaustaan. Kotimaan liikenteessä se saattaa jättää tylyn vaikutelman, mutta tämä ei ole tokikaan arkkitehtuurin vika. Asemaravintola ja vähätkin kioskipalvelut on ammoin suljettu. Iltavuorolla tulijaa tervehtii pilkkopimeys. Venäjän-liikenteen puoli on kylläkin kunnostettu.

Oletettavasti suojelupäätös merkitsee valoisampaa tulevaisuutta Narvan rautatieasemalle. Moitteista huolimatta kolme edestakaista junavuoroa ovat tuoneet Tallinnan ja Narvan lähemmäksi toisiaan. Linjalla liikennöidään Flirt-junilla, hyvinkin samoilla kuin Helsingin lähiliikenteessä.


Lähde: